News Mix

Au fost desemnați câștigătorii concursului “Sculptură pentru Parcul Meu”

Concursul “Sculptură pentru Parcul Meu”, desfășurat de proiectul Parcul Meu, a luat sfârșit. Câștigătorii au fost desemnați în urma votului publicului, care s-a desfășurat până pe data de 15 mai, ora 12:00, și a votului juriului profesionist.

Concursul “Sculptură pentru Parcul Meu”, lansat pe data de 1 martie 2018, a luat sfârșit. Pe data de 15 mai 2018 au fost acordate ultimele note. În perioada 1-15 mai publicul a votat lucrarea preferată pe pagina proiectului Parcul Meu, iar în cadrul unui eveniment, desfășurat pe data de 15 mai 2018, juriul profesionist a acordat punctajul pentru lucrările prezente în concurs.

Componența juriului profesionist:

1. Mihai Damian, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici;
2. Ruslan Tihonciuc, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici;
3. Marco Ballerini, arhitect, reprezentant al platformei Design Cafe & Club;
4. Svetlana Otean, Asociația de gospodărire a spațiilor verzi;
5. Vadim Brînzaniuc​, Primăria municipiului Chișinău.

Juriul profesionist a acordat note lucrărilor, în funcție de următoarele criterii de evaluare:

  • Relevanță pentru temă;
  • Originalitate;
  • Atractivitate;
  • Formă și estetică.

Lucrările care au acumulat cele mai multe puncte sunt următoarele:

1. Метафизика культурного кода, autor Serghei Balta - 72,05 puncte;

2. Familia, autor Dumitru Vlasov - 58,72 puncte;

3. Inspirație, autor Constantin Marcu - 57,6 puncte.

Comentariile  și declarațiile juriului profesionist, oferite în cadrul evenimentului:

Vadim Brînzaniuc:

Nu sunt specialist în sculptură sau arhitectură, motiv pentru care, înainte de a veni la acest eveniment, m-am consultat cu colegii de serviciu referitor la schițele de sculpturi analizate în cadrul acestui concurs. Au fost evidențiate lucrările „Familia” și „Метафизика культурного кода”, care reprezintă o valoare artistică, se încadrează în spațiu și denotă un mesaj clar. De asemenea, aș vrea să menționez și lucrarea „Copilul salvează natura”, care ține colivia în mână, un personaj tradițional, întâlnit chiar și în poveștile lui Spiridon Vangheli.

Mihai Damian:

Am oferit nota maximă lucrării „Метафизика культурного кода” pentru tot: formă modernă, bine gândită, originală ca și combinație de materiale. Lucrarea „Sculptură pentru Parcul Meu” mi-a plăcut, de asemenea, însă pentru realizarea acesteia ar fi necesari alți parametri dimensionali, o înălțime de cel puțin 3 metri. Lucrarea „Chemarea strămoșilor” este interesantă din punct de vedere simbolic – lupul dacic.

Ruslan Tihonciuc:

Am apreciat ideea lucrării „Метафизика культурного кода”, care îmbină elemente tradiționale, spune o istorie. La fel și schița „Scoica pietrificată”, care amintește de istoricul Republicii Moldova.

Marco Ballerini:

Este de apreciat lucrarea „Метафизика культурного кода” – o gândire dezvoltată în mai multe detalii. Lucrarea „Sculptură pentru Parcul Meu”aș vedea-o oportună în cazul în care ar fi dezvoltată în dimensiuni mult mai mari decât cele stabilite în cadrul actualului concurs.

Svetlana Otean:

De apreciat este lucrarea „Памятник Материнству и Матерям”, la fel ca și lucrarea „Chemarea strămoșilor” care are un mesaj istoric.

Autorii proiectelor vor fi premiați de către organizatorul concursului, proiectul Parcul Meu, cu premii în valoare de 10.000 de lei, 5.000 de lei și 2.000 de lei pentru locurile I, II și III, respectiv. Premiile vor fi acordate în cadrul unei ceremonii de premiere ce se va desfășura pe data de 24 mai 2018. Mai multe detalii despre punctajul oferit de juriul profesionist și punctajul acumulat în urma votului publicului larg pe pagina de Facebook pot fi aflate din imaginile ce însoțesc acest text.

Concursul Sculptură pentru Parcul Meu are drept scop identificarea schițelor de sculpturi care s-ar putea regăsi în zona izvoarelor din parcul Valea Trandafirilor, după modernizarea acesteia.

Еще News Mix