Люди

Ana Smolniţchi şi-a realizat "visul american"

În timp ce majoritatea moldovenilor îşi petrec vacanţele la munte sau călătorind prin ţările vecine, jurnalista Ana Smolniţchi a ales să meargă tocmai în SUA. Se spune că America este ţinutul tuturor posibilităţilor şi că odată vizitat, acest continent te cucereşte pentru totdeauna. Ana ne-a povestit despre cele mai interesante destinaţii din călătoria sa, ce a impresionat-o şi ce ar mai adăuga pe listă, dacă ar mai vizita o dată Statele Unite.

Cum te-ai hotărât să mergi în vacanţă tocmai în SUA?

A fost o coincidenţă fericită de circumstanţe. Iubitul meu planificase tradiţionala sa vizită de sărbători la sora sa, stabilită în Phoenix. Pe lângă asta, în Phoenix locuieşte şi familia la care am stat când mi-am făcut studiile în SUA. Astfel, am avut mai multe cauze de a alege o vacanţă în America.

Care a fost prima destinaţie şi ce te-a impresionat cel mai mult acolo?

Prima destinaţie a fost Phoenix.  Aici am descoperit cele mai frumoase apusuri din lume. Mi-au plăcut şi cactuşii, sunt atât de mari!

Destinaţiile care au urmat după Phoenix au fost alegeri spontane sau erau locaţii prestabilite?

Încă din Moldova am stabilit că vom face un tur prin California şi Nevada. Am creat o hartă pe care am marcat cu roşu tot ce e mai frumos în aceste state. Scopul nostru era să descoperim natura, mai puţin oraşele, căci SUA are munţi, câmpii şi canioane impresionante. Cu cât mai multe oraşe mari vedeam, cu atât mai mult mă îndrăgosteam de natură şi îmi doream să revin pe coasta oceanului. Am parcurs cu maşina închiriată puţin peste 3000 km. Din Phoenix am mers spre San Diego, apoi în micile oraşe ca Santa Barbara, San Luis Obispo, Santa Cruz, ca să ajungem la Coasta Pacificului, unul din cele mai spectaculoase trasee din lume. Am ajuns în Los Angeles, apoi în San Francisco, pentru a face cale întoarsă spre Las Vegas şi Death Valley din Nevada.

Cum ai reacţionat la schimbările de climă?

Am trecut prin zone geografice diferite şi, respectiv, temperaturi diferite, de la +18 la -23 grade C. Am ajuns în ninsoare după câteva minute după ce am cules portocale dintr-o livadă.  Aveam haine pentru toate temperaturile - de la rochiţe până la o geacă foarte caldă şi pantaloni termoizolanţi. Am avut ghinionul să plouă în California, aşa că noaptea pe care am petrecut-o în cort, în localitatea San Simeon, a fost... răcoritoare. M-a impresionat enorm Coasta Pacificului, renumitul Highway 1. Din păcate, acesta se surpează şi este supusă sistematic reparaţiilor, aşa că grăbiţi-vă să o vedeţi!Ce crezi că moldovenii ar putea învăţa de la americani?

Mi-a plăcut faptul că americanii sunt extrem de educaţi în raport cu necunoscuţii. Poate în familie sunt mai neciopliţi, dar cu ceilalţi din jur se comportă frumos. Despre bunele maniere vorbeşte felul în care ei conduc maşina. Sunt foarte atenţi, respectuoşi şi politicoşi în trafic. Eu nu conduc în Moldova. Am permis, dar nu-l folosesc de 6 ani. Nu cred că moldovenii vor putea învăţa ceva despre şofatul civilizat până când nu vor renunţa la orgoliu.

Ai vizitat de mai multe ori Statele Unite? Ce a fost nou pentru tine de data aceasta?

Prima oară în SUA am fost pentru studii, a  doua oară - cu programul work and travel, iar a treia - în vizită la o amică stabilită în Philadelphia. Acum, mi-am schimbat radical părerea despre oraşele mari. Credeam că le ador, însă odată ajunsă în San Francisco, voiam să scap cât mai repede de acolo din cauya ambuteiajelor infernale. Am reuşit să vedem foarte puţin, însă am prins şi cadre spectaculoase. Mai mulţi oameni au ieşit în lenjerie chiar în faţa Primăriei din localitate. În acest fel ei îşi demonstrau libertatea opiniei şi a acţiunilor. Nu am mai văzut asta până acum.

Dacă ai pleca încă o dată în America, ce locuri ai mai vrea să vizitezi?

Mi-am împlinit visul de a vedea Grand Canyon, un vis pe care îl aveam încă din adolescenţă. Mi-aş dori să revin pentru Death Valley, pe care am reuşit să o epxlorăm farte puţin. Am avut doar 2-3 ore la dispoziţie, timp în care am văzut un canion superb şi un bazin cu sare în care vieţuiesc peştişori cu o istorie de circa 10 mii de ani. Nu am reuşit să ajungem în cel mai jos, uscat şi cald punct din America de Nord, în Badwater Basin. Am auzit multe despre oraşele-fantomă şi mi-ar plăcea să vizitez aceste locaţii abandonate.

Povesteşte-ne vreo întâmplare inedită din timpul călătoriei.

Cea mai tare situaţie a apărut în San Simeon, unde am rămas să înnoptăm în cort. Eram încântaţi că vecinii noştri urmau să fie nişte căprioare. La un moment dat, am văzut în zare nişte vite, iar peste câteva minute un ranger alerga înspre noi. El le căuta. Era o privelişte desprinsă din filmele western. Tot acest ranger ne-a spus să avem grijă la căpuşe. Eu nu am mai dormit bine toată noaptea, după ce am citit pe google despre ele.

Care sunt particularităţile unei călătorii prin SUA în raport cu o călătorie prin ţările europene?

În SUA totul este mare, de la obiectivele turistice şi până la porţiile de mâncare. Clima se poate schimba în câteva ore, uneori minute. SUA are acces la două oceane şi multe deşerturi. Este un ţinut fantastic.

Spune-le ceva cititorilor allfun.md, ca să-i motivezi să aleagă SUA ca destinaţie turistică.

Vrei să descoperi cei mai mari copaci din lume? Vizitează Sequoia Park. Aici îl găseşti pe General Sherman, cel mai mare ca volum copac de pe planetă. Vrei să vezi dune de nisip şi canioane în coasta celui mai de jos punct din America de Nord? Treci prin statul Nevada. Vrei să încerci autostopul? Americanii sunt foarte drăguţi cu necunoscuţii, o să te ducă. Totuşi, nu cred ca e o idee bună să alegi SUA în favoarea Europei. Sunt două lumi diferite, care merită explorate în egală măsură.

Junalist: Șargu Nelly
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди