Тема

"Invazia lingurilor" din casa Dorinei Cojocaru

Fiecare dintre noi avem câte o pasiune pentru ceva sau... cineva! Suntem atraşi de anumite obiecte sau oameni, care pur şi simplu ne colorează viaţa. Multă lume îşi dedică timpul diverselor pasiuni, activităţi, iar în cazul prezentatoarei tv, Dorina Cojocaru, pasiunea pentru colecţia lingurilor se extinde fulgerător. Vedeta are deja 77 linguri de diverse dimensiuni, confecționate din diferite materiale, provenite din diverse ţări şi cu istorii variate. Colecţia este în creştere, iar dacă doriți să o ajutaţi la extinderea acesteia, suntem siguri că Dorina va fi încântată!


Dorina, să ai o colecţie de linguri este o performanţă, dar şi un lucru inedit. De unde a pornit această poveste?

Acum 9 ani, când am început activitatea în televiziune, descoperind tot felul de oameni cu pasiuni nebănuite, am ajuns și în casa Nonei Marian, care m-a intrigat prin una din colecțiile sale și anume cea a lingurițelor. Așa am fost cucerită, așa am ajuns să le caut peste tot pe unde plec și să adun până în prezent o colecție din 77 de piese. Sunt sigură că nu mă voi opri la acest număr. Sper să găsesc linguri cu istorii unice, vechi sau noi, în ediţii limitate sau aduse din cele mai îndepărtate locuri ale lumii.


Care a fost prima ta piesă din colecţie şi care e istoria ei?

Cu aceste trei am început colecția acum trei ani. Fiind într-o deplasare de serviciu în Sankt Petersburg, la Petergof - Palatul lui Petru I, printre miile de suvenire pe care le oferă ținutul, le-am remarcat imediat. Le-am analizat tot drumul înapoi și le-am găsit tot felul de semnificații și explicații de ce ar trebui să insist să adun mai multe. Acolo a început noua mea colecție. Zic nouă, fiindcă până la ea am tot colecționat: clovni, urși de pluș, nasturi, șervețele de masă, cărți, kindere, pagini din ziare cu actori, cercei, ciorapi etc. Probabil, îmi stă în fire să insist pe anumite scopuri, chiar și în materie de colectare a obiectelor care necesită un oarecare efort în obținerea lor. Să colecţionezi ceva necesită timp, atenţie, dedicaţie.


Cum ai grijă de ele?

Grija de ceea ce ne aparține, probabil,  e valabilă și în cazul obiectelor de colecții. Nu depun un efort considerabil – am grijă doar să le șterg periodic de praf, fiindcă am renunțat la cutiile lor, pentru a fi mai accesibile oaspeților intrigați de ele. Cei care păşesc pragul casei mele sunt cu adevărat încântaţi şi vor să afle cât mai multe detalii şi istoria lingurilor.


Care e lingura cea mai îndepărtată? 

Aceste două.  Una e din New York, adusă de colegul meu, Andrei Bolocan, iar cealaltă din Taj Mahal, adusă de colega mea din cadrul emsiunii „Deșteptarea” de la Jurnal Tv, Valentina Mocate. Sunt curioasă dacă voi avea piese din destinaţii şi mai exotice, şi mai îndepărtate. Să vedem ce ne va arăta timpul!


Ai dori să ai şi colecţii de alte obiecte?

Mă atrag într-un mod aparte clepsidrele. Am trei, însă nu am dat încă un start colecției. Ceva mă oprește… Îmi par oarecum triste și lipsite de prezent. De parcă trecutul se scurge direct și grăbit în viitor.

Jurnalist: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva Personală

allfun

Еще Тема