Люди

Xenia Chitoroagă: Cred cu putere că arta este unica salvare a acestei lumi

Xenia Chitoroagă este moldoveanca de 14 ani, care a luat locul doi la ultima ediţie a concursului X Factor România. Este tânără, talentată, inteligentă şi foarte ambiţioasă. Xenia visează să călătorească prin toată lumea într-o rulotă şi să admire cerul înstelat din America. Am aflat în acest interviu că nu-i plac regulile, este un mare fan al unicornilor şi că X Factor i-a oferit multe lecţii de viaţă.

Cum a început experienţa ta X Factor?

Totul a început dintr-o întâmplare. Tata a văzut un spot publicitar şi mi-a spus: „Xenia, mâine este preselecţia X Factor, nu vrei să participi?” Mi-am luat chitara şi am plecat. Nu m-am aşteptat să trec de etapa naţională, iar rezultatul a fost un şoc adevărat pentru mine.

Având de la început anumite aşteptări de la acest concurs, ce a fost diferit de ceea ce îţi imaginai?

Credeam că juriul va fi mult mai sever şi că va fi o presiune morală mai mare, însă nu a fost deloc aşa. De fapt, m-am simţit ca acasă.

Ce te mai pasionează pe lângă muzică?

Îmi place foarte mult să îmi expun gândurile în formă scrisă şi să desenez. Am făcut timp de un an şcoală de pictură, dar m-am dus acolo mai mult din motivul că nu aveam cu ce să-mi ocup timpul acasă. Am şi un blog unde îmi scriu ideile, însă trebuie să am mereu grijă ce scriu, căci în ziua de azi oamenii se folosesc de sentimentele altora.

Este greu în ziua de azi să fii o persoană artistică?

Nu este greu să fii o fire artistică, dar e foarte greu să te faci înţeleasă şi apreciată în domeniul tău. Cred cu putere că arta este unica salvare a acestei lumi. Dacă nu ar exista arta, totul ar fi banal şi lipsit de sens. Aşa că da, merită.

Cum te influenţează popularitatea?

Nu mă influenţează deloc. Nu mă simt cu nimic mai presus decât alţi oameni şi mă strădui mereu să răspund la toate mesajele, iar dacă nu reuşesc, fac o postare în care le mulţumesc tuturor pentru apreciere şi îmi cer scuze că nu am posibilitatea poate să le scriu la toţi. Îmi place foarte mult simplitatea. Cu cât mai sinceră apar în faţa oamenilor, cu atât mai bine mă simt.

Cum ai făcut faţă comentariilor răutăcioase, fără de care este imposibilă participarea într-un astfel de concurs?

Am văzut reacţii negative din partea unor internauţi pe pagina X Factor. Acest lucru este inevitabil şi m-am străduit să reacţionez calm. Ar fi bine ca persoanele care comentează în acest stil să încerce să participe la un astfel de concurs, după care eu să le urmăresc reacţiile la comentarii răutăcioase.

Cum te-ai descurcat cu studiile în timpul aflării tale în România?

Chiar dacă anul acesta m-am transferat la un alt liceu şi sunt în clasa a 9-a, cu examene la sfârşit de an, profesorii au fost receptivi la faptul că voi lipsi de la şcoală o perioadă lungă. Nici nu am reuşit să îmi cunosc bine colegii, deoarece participarea la X Factor mi-a luat jumătate de an. În vacanţa de iarnă am fost la şcoală şi am recuperat orele cu profesorii. De fapt, materiile şcolare nu mi-au creat niciodată probleme, dar aveam nevoie de note la câteva obiecte ca să pot încheia semestrul. Până la urmă, le-am reuşit pe toate.

Ce relaţii s-au creat între tine şi alţi participanţi?

Eram ca o familie. Obişnuiam să gătim împreună şi chiar ne-am împrietenit. Am împodobit bradul şi am întâmpinat împreună sărbătorile de iarnă. Nu noi decidem cine va fi învingătorul, aşa că am optat pentru prietenie şi relaţii călduroase.

Ce contează cel mai mult în obţinerea succesului în domeniul muzical?

Dacă e să vorbesc despre experienţa mea, simplitatea este şi va fi mereu pe primul loc. M-a ajutat foarte mult inocenţa, căci datorită ei am reuşit să transmit diverse emoţii în timpul prestaţiilor, iar sentimentele sunt cele mai importante pentru public. Nu în ultimul rând contează, desigur, tăria de caracter şi perseverenţa. De la Ștefan Bănică am învăţat să am încredere în mine şi niciodată să nu mă subapreciez.

Dacă ţi s-ar propune un contract foarte bun, dar ar trebui să renunţi la studii, ai accepta?

Nu. Eu vreau mai întâi de toate să am studii finisate. Este foarte important pentru mine.

Știu că eşti foarte pasionată de unicorni. De unde vine dragostea pentru aceste animale mitologice?

Unicornii sunt o adevărată sursă de inspiraţie pentru mine. Am început să visez unicorni în perioada când nu prea aveam prieteni şi obişnuiam să comunic cu ei în visele mele. Sunt personaje pozitive, care reprezintă eternitatea şi legătura dintre cer şi pământ. Mi-am cumpărat şi o căciulă în formă de unicorn, pe care o voi purta cu mare drag.

Cum ai reacţionat când ai aflat noutatea despre revenirea ta în concurs?

A fost un adevărat şoc pentru mine. Am fost eliminată, iar apoi reîntoarsă în concurs. În acel moment am uitat cum să mă mişc, cum să respir şi nu puteam scoate nici un cuvânt, doar tremuram şi plângeam. Eram gata să explodez de fericire.

Care este cel mai mare vis al tău?

Vreau să călătoresc prin lume într-o rulotă, să plec în munţi, undeva în America, să stau la foc şi să privesc stelele. Voi depune tot efortul ca să fiu mai aproape de natură, care a fost şi este una dintre sursele mele de inspiraţie.

Ce muzică asculţi?

Cel mai des ascult rock sau indie folk, dar asta nu înseamnă că nu ascult şi pop sau rap. Îmi plac piesele în limba engleză. N-aş putea să spun care este trupa mea preferată. Mi-e greu să aleg din cele peste 150 de trupe şi interpreţi pe care îi ascult.

Care este următorul tău pas în cariera muzicală?

Participarea la X Factor a fost, într-adevăr, un impuls foarte mare pentru mine ca artist. Zilele acestea planific să înregistrez în studio prima mea piesă. Va fi o colaborare cu Marcel Roşca, cel mai tânăr membru al trupei Bravissimo. Vom încerca, împreună cu Marcel, să transformăm câteva dintre textele mele de pe blog în versuri şi să le punem pe muzică. Va fi o piesă despre viaţă, cu o melodie lentă.

Jurnalist: Șargu Nelly
Fotograf: Tina Purcel

allfun

Еще Люди