Люди

Camelia Bocan: Odată ce ai fost acceptată la Londra, consideră că celelalte uși îți sunt deschise

Camelia Bocan este o tânără activă în lumea modelingului. A absolvit Stirling University din Scoția, facultatea Drept Comercial, totodată cochetează cu aparatul foto, iar recent a fost selectată drept model de către două agenții din Londra. Pe lângă toate acestea, Camelia își dorește să își facă o carieră în domeniul protecției animalelor și conservarea mediului. Să cunoaștem mai multe despre începuturi, lumea modelingului, dar și despre planurile de viitor ale Cameliei.


Ai deja o carieră în industria modei. De cât timp activezi în acest domeniu și cum a început povestea ta?

Povestea mea a început pe când aveam 18 ani, mergeam încă la școală și visam la o carieră de model. Până acum țin minte cum mă retrageam, îmi puneam căștile, priveam pe geam și visam cu ochii deschiși la viața de model și la momentul când îmi va surâde și mie norocul. Până când într-o zi, am fost invitată la un casting de o agenție cu nume din România, la care au asistat și scouți din Milan, Tokyo și Londra. Când au cerut să mă prezint chiar nu știam ce să fac, pentru că eram cu mâna în ghips și imaginează-ți cum avea să arăt în costum de baie, tocuri și mâna agățată de gât. Mare mi-a fost surprinderea când din toate fetele prezente am fost aleasă eu. Să-ți spun sincer, a fost cea mai fericită zi din viața mea, să-ți vezi visul de ani de zile împlinit. După care am fost acceptată și la câteva universtități din Marea Britanie și, desigur, că am ales studiile, iar pentru asta îi mulțumesc mamei, care mi-a dat un sfat corect și m-a îndrumat spre ce e mai bine. Acum, că am terminat facultatea, am revenit la modeling și la moment activez în acest domeniu.

Cum te-a schimbat experiența de model, inclusiv și experiența din Scoția?

Eram un copil când am plecat pentru prima dată, singură,  la Milan pentru 2 luni. Era ceva nou și înspăimântător pentru mine, însă dorința de a succede și de a-mi vedea visulîmplinit era mai puternic ca orice teamă. Independentă, în adevăratul sens al cuvântului, am devenit abia după primul an petrecut în Scoția. Nu-mi era frică să dorm singură, găteam, învățam, aveam propriul spațiu, eram responsabilă de chestii mai mature și răspundeam pentru faptele mele, pentru că mereu am fost o fire naivă și copilăroasă, poate chiar până în ziua de azi. Atât experiența în lumea modelingului, cât și cea obținută în timpul facultății m-au schimbat foarte mult ca om, ca personalitate. În primul rând, mi-am lărgit spectrul de viziuni, de idei și interese, îmi este mult mai ușor să comunic cu oamenii de diferite culturi, religii, niveluri sociale. Mă consider mult mai matură acum, mai vicleană, mai inteligentă, mai puțin naivă, însă oricum, în suflet, rămân același copil care caută ascunziș și protecție.


Pe lângă modeling ai studiat și dreptul comercial. Ce tangențe au aceste domenii complet diferite?

La prima vedere n-au nicio tangență, însă dreptul comercial chiar îmi este foarte folositor atât în viața de zi cu zi, cât și în modeling, mai ales când este vorba de semnarea contractelor, reprezentare și alte chestii prin care sunt mințite o mare parte a modelelor, din pură necunoaștere. Modelingul și dreptul fac parte din două extremități nici, ce nu au nicio legătură una cu alta.

Care este diferența dintre modelingul de acasă și cel practicat la nivel internațional?

Nu știu dacă în Moldova modelingul se practică la nivel profesional. Ce-i drept, am auzit de câteva agenții de modeling din Chișinău, însă nu știu cât sunt de  profesionale și dacă au legături cu clienții internaționali. Cunosc moldovence de succes în lumea modelingului, unele au început cu acceași agenție din România, altele au fost descoperite în străinătate. Poate ajungem și noi în Moldova cu o agenție mamă puternică în viitorul apropiat, pentru că fete frumoase, înalte și cu aspect potrivit avem destule. Desigur, modelingul internațional e total diferit, e o lume mare cu responsabilități și obligațiuni, cu oportunități mult mai mari și uși deschise. Ești imaginea unei agenții și trebuie să te prezinți la nivel, să răspunzi pentru tine și să faci față greutăților. Trebuie să realizezi că nu e totul roz, iar concurența e foarte mare.


Cum te-ai regăsit în Scoția? Povestește-ne despre cultura și oamenii de acolo, dar și prin prisma jobului pe care îl ai.

În Scoția sunt de 4 ani, atât a durat cursul la universitate. M-am stabilit aici pentru moment, stau în orașul Glasgow și ce-i drept m-am obișnuit deja cu oamenii și cultura de aici, mâncarea, modul de trai, timpul, să nu uităm că aici plouă în fiecare zi. Când în țară domnește pacea și dreptatea, poporul se poartă ca atare, când e haos și sărăcie, respectiv și fețe acre, nervi și nemulțumire. Am întâlnit și naționaliști, rasiști, de tot felul, dar și oameni într-atât de buni la chip și suflet, ca pâinea caldă.

Cum este perceput și cât de dezvoltat este modelingul acolo?

Modelingul aici e perceput la nivel profesional. Agenția care mă reprezintă e cea mai bună din Scoția și are relații internaționale cu agenții din toate colțurile lumii. Nu sunt de foarte mult timp cu ei, dar sunt foarte mulțumită de activitatea și atitudinea lor. Acum că am finisat facultatea, le-am zis că aș dori să practic modelingul full-time, respectiv, să călătoresc din nou. Recent am fost la Londra pentru 2 zile, am fost invitată de 2 agenții super tari, care doreau mă cunoască, și sunt în culmea fericirii. Odată ce ai fost acceptată la Londra, consideră că celelalte uși îți sunt deschise. Dacă e să luam la nivel profesional, desigur că piața la Londra e mult mai dezvoltată decât în Scoția, care e mai mult axată pe comercial modeling, decât pe high fashion, deci nu e același număr mare de oportunități.


Ce ți-ai dori să faci când se va încheia cariera de model? Ce urmează în viitorul apropiat? Ce planuri de viitor ai?

Mereu am avut o dragoste mare pentru pământ și animale, mereu am iubit natura, pădurile, luna, ploaia, mirosul serii de vară, cântarea păsărilor... Cred că cea mai bună decizie ar fi să-mi urmez chemarea și să-mi fac o carieră în domeniul protecției animalelor și conservarea mediului, ceea ce-i foarte dezvoltat la nivel internațional. Cunosc cinci limbi, am studii, am dorință, am și analizat piața și oportunitățile ce sunt în domeniul dat, îmi rămâne să-mi iau diploma de avocat, după care mă angajez într-o  organizație internațională, ce se ocupă de protecția animalelor, cum ar fi PETA, OIPA sau să îmi ofer serviciile. Când mă gândesc la ceea ce mi-ar oferi fericirea deplină zi de zi, pai asta ar fi să vin acasă după o zi de muncă într-adevăr benefică cuiva, să merg seara la somn, știind că astăzi am făcut un bine și am ajutat un suflet nevoiaș sau în pericol, că am obținut pedeapsa celor vinovați, că am obțnut victorie. Atunci aș considera că nu trăiesc degeaba pe acest pământ, care îmi e atât de scump.

Jurnalist: Irina Gurdila
Foto: Arhiva personală

allfun

Еще Люди