Люди

Veaceslav Tatar - tânărul rapper care împarte prânzuri calde oamenilor fără adăpost

Prietenii îl numesc Slavyk, deşi numele său adevărat este Veaceslav. Tânăr pasionat de muzica rapp şi scrierea versurilor. Și asta nu e tot, Veaceslav este  activistul pe care îl puteţi zări pe străzile Chişinăului, împărţind prânzuri calde oamenilor fără adăpost.

Fac studii online la şcoală „Audio Institute of America”, la specialitatea Ingineria sunetului. Am auzit de această şcoală de la un amic, producator şi interpret. El m-a ghidat, mi-a oferit detalii despe aceste studii. M-am înregistrat, mi-am luat câteva cărţi şi studiez din faţa calculatorului. Studiile online presupun să stai acasă, să primeşti pe e-mail lecţii video în formă de carte şi să scrii teste de evaluare, de acasă. Aceste studii de la distanţă îmi permit să mă dezvolt profesional şi să mă axez pe proiectele sociale în care sunt implicat.

Administrez programul YMCA Moldova. Suntem o filială a acestei organizaţii internaţionale. Colaborăm în diverse proiecte sociale cu prietenii noştri din YMCA din toată lumea.  Ne axăm pe proiecte sociale din mai multe sfere ca: media, social, cultură, sport şi religie. De mai mulţi ani, scriu diverse proiecte, care implică multe lume. Îmi place să contribui cu ceea ce pot pentru a face lumea mai bună din jurul meu.

Acum sunt implicat activ în campnia de Crăciun, care se desfăşoară pe o perioadă de trei luni. Ajutăm oamenii fără adopost, le dăm prânzuri calde. Tototdată, lucrăm la o campanie care va viza penitenciarul de minori din ţară. Pregătim un proiect pentru copiii de acolo. Nu vor lipsi cadourile, un concert caritabil cu interpreţi, dar nici voia bună. Vom încerca să descreţim frunţile copiilor de acolo.

Am o pasiune pentru scrierea versurilor şi citirea rappului. Prima mea evoluţie scenică a fost pe la 12-13 ani, într-o tabara de vară. Am iesit în faţa publicului cu versurile proprii. Țin minte şi acum acel moment, acea adrenalină stârnită de rappul live, improvizat. Aşa ceva era mai rar întâlnit la acea vreme. Am ieşit cu o melodie scrisă în limba rusă. Deşi aveam pe atunci un accent foarte ciudat, publicul m-a susţinut şi consider că am păşit cu dreptul în acest domeniu.

Lumea rappului m-a atras încă de la vârsta de şapte ani, atunci când am început să fac break-dance. Pe atunci era foarte popular şi chiar la modă să practici un asemenea stil de dans. Nu a durat mult timp. Am descoperit muzica, de aceea, am decis să renunţa la dans.

Am ales să citesc rapp, deoarece acest stil mă reprezintă cel mai bine.  Consider că mesajul pe care voiam să-l transmit atunci societăţii putea fi auzit doar prin rapp. Aveam pe atunci un mesaj. Credeam că am ce spune. Acum rappul  face parte din viaţa mea cotidiană, a devenit ceva obişnuit. Când am adunat unele versuri care nu puteau fi citite pe muzică rapp, am decis să le colecţionez într-o cărţulie, pe care am denumit-o „Moldova, ţara minunilor”.

Nu am editat cartea din mai multe motive, despre care prefer să nu discut. În schimb, am creat o pagină pe Facebook, unde postez texte scrise de mine. Scriu pe subiecte diferite, inclusiv despre patrie, oameni, bunătate şi alte valori.

Acum, muncesc la o altă carte, care sper să vadă lumina tiparului. Va fi la fel de haioasă ca şi precedenta. Deja am şi un titlu pregătit pentru ea, dar ramâne în secret. Am discutat cu doi producători din Republica Moldova, sper să pregătim în timpul aproiat ceva interesant pe acest subiect. Îmi popun să combin scrisul versurilor cu muzica şi sper că într-o zi  această pasiune a mea să devină o ocupaţie de bază. 

Jurnalist: Maria Eşanu
Poză: arhivă personală

allfun

Еще Люди