Люди

Vadim Cobîlaș: Tu ai toate calităţile pentru a ajunge un rugbist de performanţă

Vadim Cobîlaș: Tu ai toate calităţile pentru a ajunge un rugbist de performanţă

Succes fără pasiune nu există. De ce? Răspunsul e simplu. Pasiunea înseamnă mai mult decât motivare.

S ă fii cel mai bun oare ar însemna să fii cel mai bine plătit? Să fii cel mai deștept? Să scrii cea mai vândută carte? Să obții locul întâi la olimpada de matematică? Să apari în revistele glossy? Poate, să ai propriul business? Să faci sport de performanță? Nu știu.

E diferit pentru fiecare. De la un semn de întrebare la altul. Important este ca fiecare literă să se transforme într-un cuvânt, fiecare cuvânt – într-o idee, fiecare idee – într-un scop, iar fiecare scop – într-un succes. 

Succesul și pasiunea merg braț la braț. Știu să hohotească, să spună glume și să poarte un zâmbet larg și binevoitor. Pentru fiecare. Secretul e să vrei. Să vrei să-ți culegi visurile în palmă și să le faci să țipe.

Cum a fost copilul Vadim Cobîlaș? A fost un copil fericit?

Cred că la această întrebare mama e cea care ar putea da un răspuns corect. Din amintirile din copilarie mi-au rămas năzbâtiile. Adesea îmi amintesc, împreună cu familia, acele timpuri, când eram într-atât de pasionat de jocurile din curte, încât nu veneam nici măcar să iau prînzul acasă, fiindu-mi frică de faptul că nu voi mai fi lăsat să ies înapoi la joacă.

Cu toate acestea, eu consider că am avut parte de o copilărie foarte fericită. Am fost educat, împreună cu fratele mai mic, de părinţi iubitori şi am avut alături prietenii, care au fost lângă mine mereu.

Cum a fost contactul cu rugby-ul de performanţă?

Sincer să fiu, nu am crezut vreodată că voi ajunge să joc rugby de performanţă, a fost ceva pur înâmplător. Chiar şi acum îmi aduc aminte ziua în care am fost invitat de către dl Vasile Revenco, actualul Preşedinte al Federaţiei de Rugby din Republica Moldova, la primul antrenament. Atunci, pentru prima dată, mi s-a aruncat balonul oval în mână, dupa care dl Revenco a exclamat "Vadim, tu ai toate calităţile pentru a ajunge un rugbist de performanţă!". Astfel a şi început cariera mea de rugbist.

Ai început cariera la echipa "USEFS" Chişinău, pentru ca, mai târziu, să joci timp de doi ani pentru "Dinamo" Bucureşti şi cinci ani pentru echipa "VVA-Monino" din Rusia. Care sunt asemănările și deosebirile pe care le-ai observat evoluând în diferite țări?

Aici am să fiu foarte succint. În Republica Moldova am cunoscut regulile de joc, principalele elemente din rugby, spiritul jocului de echipă. Experienţa acumultată în România a stat la baza tehnicii mele în rugby, în Rusia am acumulat forţa, accentul fiind pus pe pregătirea fizică. Toate cluburile, respectiv antrenorii, au contribuit în egală măsură la dezvoltarea mea ca jucător profesionist.

Ești campion al Moldovei, al României şi al Rusiei cu echipele pentru care ai jucat. Care este secretul performanței?

Nu cred că aş avea vreun secret. Consider că cel mai important element este voinţa, ulterior – efortul depus întru atingerea obiectivelor propuse.

Pentru al treilea an consecutiv ai fost desemnat cel mai bun rugbist din Moldova. Ce faci pentru a te menține mereu primul?

Sunt foarte recunoscător pentru titlul obținut. Ce fac pentru a-mi menţine titlul? Mereu am o atitudine responsabilă faţă de antrenamente, tind să progresez şi să mă dezvolt în continuu, pledez pentru un mod de viaţă sănătos.

Știu că nu ai fost prezent la gala rugby-ului, pentru că aveai programat un meci de campionat cu "Sale Sharks". Ce emoții te-au încercat în acel moment?

Rugby-ul englez te solicită la maximum, fiecare meci e foarte important şi, respectiv, cerinţele sunt unele foarte stricte. Clubul are un program bine stabilit, de la care nu pot fi acceptate devieri. Deşi nu am fost prezent la gala rugby-lui, am fost cu sufletul alături de colegii mei, bucurându-mă că echipa naţională de rugby a fost desemnată Echipa Anului.

În prezent, ești primul rugbist moldovean care joacă în Anglia pentru clubul "Sale Sharks" din Prima Ligă engleză. Cum s-a întâmplat?

În perioada când jucam în echipa rusă "VVA", antrenorul selecţionatei Rusiei la rugby era Steve Diamond, actualul director executiv la "Sale Sharks", UK. În acel răstimp, Steve Diamond a reuşit să mă remarce şi să-şi manifeste interesul vizavi de calităţile mele de pilier. Respectiv, odată cu întoarcerea lui în Anglia, mi-a propus să fac parte din actualul club condus de el.

Ne poți spune pentru ce perioadă l-ai semnat și dacă contractul tău conține clauze speciale?

În prezent, sunt în faza semnării contractului cu Sale Sharks pentru o perioadă de încă doi ani. Contractul este unul imens, cu diferite clauze foarte detaliate, care vizează nu doar perioada activităţii, dar se referă şi la timpul liber. Astfel, potrivit contractului, este strict interzis de a schia (a merge la ski), deoarece acest gen de activitate poate provoca accidentări majore.

Te-a schimbat perioada în care te afli în Anglia ca jucător de rugby? Ce ai învățat din rugbyul englez?

În ceea ce privește experiența acumulată timp de un an în rugby-ul englez, pot evidenţia doar aspecte  pozitive. Pornind de la meticulozitatea antrenorilor în desfăşurarea antrenamentelor şi finisând cu şedinţele de analiză a fiecărui meci jucat, cu evidenţierea greşelilor comise şi trasarea priorităţilor pentru excluderea acestora. Fiece zi petrecută în "Sale Sharks" este o nouă experiență pentru mine, accentul e pus nu doar pe pregatirea fizică şi pe tactica de joc, dar, totodată, şi pe aspectul psihologic. Testele psihologice sunt realizate cu regularitate, iar ziua meciului e ca un adevărat ritual. Până la deplasarea spre terenul de joc, mereu ne este prezentat câte un video cu cele mai dificile momente din antrenamente, pentru a fi gata să "devorăm" inamicul şi să acumulăm rezultate în palmares.
Tototadă, vreau să menţionez că fiece joc este dedicat suporterilor acestui club, care, la orice meci, umplu tribunele stadionului şi demonstrează un adevărat fanatism faţă de acest sport.

Cum ai vedea transferul tău la o altă echipă de top din campionatul englez, spre exemplu la rivala "Gloucester"?

"Sale Sharks" este o echipă de perspectivă, cu antrenori profesioniști şi coechipieri de excepţie. Nu am pus problema transferului.

Au mai rămas două meciuri până se termină campionatul în Anglia. Cum a fost anul acesta pentru tine si pentru echipa ta, "Sale Sharks"?

Timpul a trecut foarte repede, meciurile jucate în campionatul englez au fost dificile, pline de explozii emoţionale, forţă, luptă intensă pentru victorie. Toate echipele din AVIVA Premiership sunt foarte bine pregătite, iar diferenţele între ele sunt neesenţiale, toate optând pentru locurile de frunte. Obiectivul major al echipei "Sale Sharks" pentru sezonul respectiv este de a se clasa în topul primelor 6 echipe, fapt ce va permite evoluarea în cea mai prestigioasă competiţie europeană, Heineken Cup .

Pe 21 aprilie ai un meci foarte important, cu marea rivală, "Gloucester". Cum te pregătești penrtru acest meci și care crezi că vor fi rezultatele?

Orice meci este important. Faptul că suntem în faza finală a campionatului nu schimbă nimic în antrenamentele zilnice. Efortul depus pe parcursul întregii perioade va demonstra dacă suntem demni de victorie. Dupa cum am menţionat anterior, toate echipele au un nivel înalt de pregătire, totul va depinde de concentraţia maximă şi de devotamentul pe teren.

Ce obiective ți-ai propus pentru viitor alaturi de "Sale Sharks"?

Clubul "Sale Sharks" îmi oferă toate pârghiile pentru a mă dezvolta în continuare ca jucător. Antrenamentele interesante, cu varietăţi de program, sunt captivante. Mie nu-mi ramâne decît să îmi manifest pe deplin interesul, responsabilitatea şi dorinţa de cunoaştere şi dezvoltare.

Cât timp dedici zilnic antrenamentelor?

Programul variază în funcție de meciurile şi activităţile planificate. De regulă, un antrenament zilnic durează aproximativ opt ore, cu pauza de masă înclusă.

Cine au fost persoanele sau mentorii care ți-au marcat cariera?

Până a începe enumerarea antrenorilor care au stat la baza formării mele ca jucător, vreau să evidenţiez suportul mamei, care mereu m-a încurajat şi m-a călăuzit în tot ceea ce fac. Dacă mă refer strict la domeniul sportiv, atunci ţin să indic numele domnului Vasile Revenco şi al domnului Mircea Parschiv, care a fost antrenorul clubului "Dinamo" în timp ce jucam în România. Le sunt foarte recunoscător pentru susţinearea acordată şi pentru faptul că au crezut în succesul meu.

Care a fost cel mai tensionat moment pe care l-ai trăit?

Aici aş menţiona marcarea primului eseu în campionatul englez. A fost un cumul de emoţii, ceva de nedescris.

Cum vezi viitorul rugby-ului moldovenesc?

Este o întrebare destul de dificilă. Pe de o parte, cu siguranţă, pot să remarc că atât jucătorii, cât şi antrenorii de rugby manifestă dorinţă în dezvoltarea acestui gen de sport. Pe de altă parte, intervine aspectul financiar, care este unul inevitabil. Sunt necesare investiţii corespuzătoare pentru a face cât mai atractiv jocul cu balonul oval printre copiii şi tinerii din Republica Moldova, lărgind numărul cluburilor sportive şi, respectiv, intensificând calitatea campionatului intern. Consider că, în prezent, succesele obţinute de lotul naţional în Campionatul European de Rugby pe Naţiuni sunt considerabile şi sper că, în continuare, ne vom bucura de succese majore.

Care este cel mai mare vis al tău?

În general, încerc să-mi stabilesc prioritățile obiectivelor pe termen mediu. Unul dintre ele este cel de a deveni campion al Angliei în AVIVA Premiership.

Prin ce te-a cucerit Anglia?

Cu referire la aspectul strict profesional, Anglia este ţara în care s-a născut rugby-ul. Ce poate fi mai atractiv pentru mine? Dar, în ceea ce priveşte aspectul cultural al acestei ţări, este unul cu adevărat desăvârşit, o îmbinare perfectă a tradiţiilor regale cu modernismul.

Ce face Vadim Cobîlaș în timpul liber?

Deși am un program foarte încărcat, încerc să profit la maximum de zilele libere pentru a vizita multiple locuri istorice, amplasate în diverse părți ale Marii Britanii, centre comerciale şi alte zone de agrement. Totodată, îmi place să citesc, să ascult muzică bună şi să fac scurte plimbări în parcul care este situat la doar câteva minute de casa în care locuiesc.

Valentina Șcerbani

allfun

Еще Люди