Люди

Lidia Scarlat: Venirea în Moldova mi-a părut un lux la nivel de relaxare

Lidia Scarlat: Venirea în Moldova mi-a părut un lux la nivel de relaxare

Să se simtă ca peştele în apă atât peste hotare, cât şi acasă, Lidiei Scarlat îi reuşeşte la perfecţie. A îmbinat studiile britanice în domeniul regiei cu radioul şi televiziunile locale. Revenită în ţară, a păşit în faţa camerei de luat vederi, cântând în formaţia Cuibul. Iar recent, a trecut din nou în spatele obiectivului, comentând cu o voce inconfundabilă - Eurovision 2013.

Experienţa mea din Marea Britanie a fost departe de cea a unui turist. Departe chiar şi de cea a unui student obişnuit, deşi scopul plecării mele în Londra a fost să-mi fac studiile universitare (Media Arts, Royal Holloway University of London - am absolvit cu First Class degree - cel mai înalt scor).

Pe parcursul celor 3 ani, am interacţionat cu diverse grupuri de oameni: de la copii, ale căror familii au venit în Anglia pentru un trai mai bun, până la artişti care ridiculizează societatea britanică; de la studenţi locali, până la cunoscuţi direcţi ai familiei regale. Pentru mine, experienţa din Anglia a fost una plină de contraste, iar eu mi-am modelat stilul de viaţă şi percepţiile conform lor. De asta, cred, nu m-am plictisit nici o clipă acolo.

Studiile mele s-au axat pe Televiziune şi Film. În timpul celor 3 ani universitari, mi-am concentrat toată atenţia asupra acestor două domenii. Prietenii de acolo ziceau că-s "conectată la priză", pentru că reuşeam să mă implic într-o mulţime de proiecte, internship-uri si job-uri. Nu a fost un proces forţat, pentru că unul din principiile pe care mi le-am formulat era să nu pierd timpul. Aşa am ajuns să lucrez şi la Discovery Science, şi la Big Brother, şi la alte programe televizate.

Unul dintre scopurile revenirii în Moldova e să fac un scurtmetraj. Scenariul acestuia mai are nevoie de câteva cafele din partea mea. Până acum, am lucrat la peste 30 de scurtmetraje universitare, având diverse roluri în echipa de producţie. Pentru 4 din aceste scurtmetraje, port responsabilitate completă, două din ele nu sunt destul de bune pentru a fi ecranizate, iar celelalte sunt, la moment, pregătite pentru festivaluri.

Timp de 2 ani şi jumătate am lucrat la Insanity Radio, postul local de radio creat de studenţi. Am trecut un casting pentru prezentatori şi mi-am creat prima emisiune care se difuza în fiecare sâmbătă de la 8 dimineaţa. Era organizată special pentru studenţii care încă nu au ajuns să doarmă după party-urile de vineri. Experienţa de prezentatoare a unui asemenea show e destul de delirantă, îmi dădeam seama că în prima dimineaţă, a unui weekend, monologhez singură pentru mine.  Un an mai târziu, am schimbat conceptul emisiunii, deja eram în emisie directă în fiece luni seara. Se numea "Where is Moldova?", o emisiune despre curiozităti. Garantez că fiecare ascultător ştie deja exact unde e Moldova, pentru că anunţam aceasta la fiecare sfârşit de emisiune.

După regimul nebun de lucru din Londra, venirea în Moldova mi-a părut un lux la nivel de relaxare. E uşor să intri într-o stare de somnolenţă aici. Uite acu ies, conştient, din ea.

Nu aveam nici o intenţie de a face muzică. Cântam ocazional, pentru că majoritatea prietenilor mei sunt muzicieni. Propunerea de a cânta in trupa "Cuibul" a venit din partea producătorului Igor Dânga. Am fost amândoi curioşi să vedem cum vor suna piese cu vârste de 20 de ani în interpretarea unei tinere de 22. Am descoperit că atât eu, cât şi toţi membrii formaţiei, avem un lucru în comun: cântăm pentru că ne place, nu pentru că asta ar fi un job plin de conventii.

Una din schimbările pe care le-am provocat în Cuibul, este interpretarea în limba română şi engleză. Totuşi, unele piese au rămas în limba rusă pentru că aşa sună mai bine. La moment căutam un sound cat mai organic, am lăsat la o parte formatul electric şi am trecut la muzica acustică. Fiecare din noi lucrează şi în alte proiecte, dar atunci când ne adunăm la repetiţii, telefoanele dispar şi ramâne doar muzica din Cuibul.

Era abia a doua oară pe scenă alături de "Cuibul", când am plecat să cântăm la Moscova, pe Piaţa Roşie, de Revelion. Atunci a fost unul din cele mai stresante momente. Toate drumurile din jurul scenei au fost blocate de poliţie şi multimea de oameni veniţi la concert. Am ajuns în backstage cu 3 minute înainte de ieşirea în scenă. În 3 minute a aterizat pe mine costumul scenic şi machiajul, am sorbit repede un strop de ceai fierbinte şi uite, în aşa ritm, am intâlnit Anul Nou. Eu zic că e de bine!

În viitorul apropiat, "Cuibul" mai pleacă o dată la Moscova. Unul din concertele în care vom cânta este şi festivalul "Dikaya Meata", în cadrul căruia evoluează nume notorii precum Sinead O'Connor şi trupa Akvarium. Noi suntem headlinerii scenei de jazz în una din serile festivalului. Pe lângă aceasta, curând lansăm câteva înregistrări video de la repetiţiile noastre acustice, pentru ca un spectru mai larg de public să vadă şi să audă cum se contopeşte noua componenţă a trupei. Ocazional, cântăm şi în diverse localuri din Chişinău, fiţi cu ochii pe pagina de Facebook al "Cuibul"!

Experienţa de a fi comentatoare la Eurovision e una din întâmplările faine neprogramate pentru care ador viaţa în Moldova. Am primit un apel telefonic de la televiziune câteva zile înainte de show-ul din Malmo, şi am zis ok. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care mi-au oferit un feedback superb după ce am comentat Eurovisionul, chiar îmi era frică să n-o dau în bară şi mă bucur mult că nu am dezamăgit aşteptările.

Comentarea Eurovision-ului alături de o vedetă (Geta Burlacu în prima semifinală şi Aliona Triboi în finală) nu a fost o experienţă complicată, dar destul de diferită în privinţa sincronizării de idei, încadrare în timp de discuţie, tonalitate, etc. M-am simţit ok şi atunci când am comentat singură, şi atunci când am comentat alături de o persoană din showbiz. Din punctul de vedere al spectatorului, diferenţa este mai evidentă.

Îmi place procesul de researching, deci, să adun informaţii pe un anumit subiect. Din acest motiv, nu mi-a fost greu să aflu cât mai mult despre participanţii concursului. Invitatele au fost şi ele pregătite, iar asta nu e decât un avantaj.

În timpul emisiei am reuşit să navighez şi  pe net, să văd care sunt aşteptările internauţilor de la participanţii Eurovisionului. Contrar impresiei, asta nu înseamnă că eram relaxată - dimpotrivă, îmi era frică  nu cumva să mi se blocheze browser-ul şi să rămân fără informaţiile despre artişti. La un moment dat, de exemplu, s-a blocat cursorul, dar am ieşit din situaţie, aşa că trecem peste acest momenţel...

Cristina Evtodii

allfun

Партнер проекта
Cristis

15 лет на рынке красоты - уникальное сочетание опыта и качества услуг, тонкое понимание красоты, индивидуальный подход и безупречный стиль.

ул. Космонавтов, 9
Тел.: (+373 22) 23-50-23, 23-72-27
Моб.: 079 237 227
e-mail: info@cristis.md, www.cristis.md
Cristis на facebook
Пн. – Вс. - 09:00-20:00

Еще Люди