Тема

11 diferenţe dintre studiile în R. Moldova şi SUA de la Marina Casapu

Marina Casapu se află în SUA deja de şase ani. Ea are grad asociat  în Business Management, pe care l-a obţinut la Great Bay Community College şi acum îşi continuă studiile de specialitate la University of New Hampshire. Marina ne-a ajutat să înţelegem diferenţa dintre studiile de la noi şi de peste ocean, fără a ne lăsa pradă iluziilor şi stereotipurilor preconcepute.

Preţul

Sunt o studentă internaţională, deci plătesc dublu în comparaţie cu localnicii. Universităţile sunt foarte scumpe, de aia mulţi americani nu-şi continuă studiile după liceu. Costul variază de la $15.000 până la $40.000 pe an, depinde cât de renumită e universitatea. De asemenea, cărţile sunt foarte scumpe. Una te va costa de la $100 în sus. În fiecare an, cheltui în jur de $800-$900 numai pe cărţi. Ca să economisească puţin, americanii fac doi ani de colegiu şi apoi îşi continuă studiile la universitate.

Condiţiile de studii

Condiţiile de studii sunt extraordinare, aproape totul este digital. Chiar şi tabla e "touch screen", fiind unită direct cu calculatorul. Se lucrează prin programul "Blackboard". El te ajută să controlezi absolut toate aspectele învăţământului: îţi arată ce subiecte studiezi la moment, ce note ai primit şi ce temă pentru acasă ai.

La începutul fiecărui semestru, fiecare profesor îţi dă planul de studii: cărţile de care vei avea nevoie, temele pe care le vei studia, datele la teste şi proiecte. Acest document se numeşte "syllabus" şi e practic Biblia fiecărui student. În el, de asemenea, profesorul îţi spune dacă tolerează întârzierile, lipsele şi alte detalii de conduită. Deci, nu există aşa scuză ca "eu nu am ştiut".

Profesorii

Ca să fii profesor universitar trebuie să ai cel puţin o carte publicată la subiectul pe care îl predai. Din experienţa mea, profesorii sunt foarte toleranţi. În timpul orelor te lasă şi să mănânci, nu este nimic interzis atâta timp cât nu încurci cursurilor. Chiar de la început ei îţi dau de înţeles că sunt în clasă anume pentru tine şi o să facă tot posibilul ca să primeşti plăcere de la subiect.

Copiatul şi rosul cărţilor

Nimeni nu te impune să "zubreşti". La începutul lecţiei, profesorul pune câteva întrebări din tema precedentă. Dacă ai ştiut să răspunzi la întrebări poţi să primeşti o notă bună, dacă nu ai ştiut – nu primeşti nicio notă. Cu cât eşti mai activ în timpul orelor, cu atât mai bună va fi nota la sfârşit de an.

În timpul semestrului, se dau 3-4 teste la care absolut nimeni nu copiază. Țin minte primul meu test, profesorul a ieşit din clasă şi eu m-am uitat împrejur să văd dacă copiază cineva şi am rămas uimită că nimeni nici nu şi-a luat ochii de pe hârtie. Dacă nu treci examenele, nu există restanţe, trebuie să repeţi tot cursul de la început.

Colegii

La fiecare subiect am colegi diferiţi, aşa că e practic imposibil să ţin contul tuturor. Fiecare student în parte îşi planifică separat orarul. Colegii mei sunt o amestecătură de adolescenţi de la 18 ani şi până la maturi de 55 de ani. Marea majoritate a studenţilor lucrează sau au deja un business propriu.

Party in the USA

Studenţii americani, de obicei, socializează în baruri. Cu cât mai aglomerat, cu atât mai bine. Toţi stau în grupuri, în picioare şi cu băutura în mână. Muzica mereu e dată la maxim şi toţi ţipă unul la altul. Nici după şase ani trăiţi aici nu mă pot acomoda cu gălăgia din barurile americane.

La fel, sunt populare şi "house parties". Totul se petrece exact ca şi în baruri, numai că la cineva acasă. Cluburi decente nu sunt pe lângă universitate, aşa că toţi cei ce caută localuri mai bune se duc mereu în Boston. Bostonul are faimă de oraş studenţesc, unde se află unele dintre cele mai renumite universităţi din lume, ca MIT şi Harvard, aşa că distracţii sunt o mulţime.

Angajarea

Calitatea studiilor nu e nici mai bună, dar nici mai proastă decât la noi în ţara, e doar diferită. Orarul unui student american nu este la fel de încărcat ca cel al unui student din R. Moldova. Aici, fiecare subiect se studiază timp de un semestru, atât. Din această cauză, mari cantităţi de informaţie sunt studiate într-o perioadă destul de scurtă. În rezultat, studenţii îşi petrec mai mult timp în biblioteca universităţii, decât în clasă.

Înainte de criza economică din 2008, era foarte uşor să-ţi găseşti de lucru, de aia mulţi americani nici nu se gândeau să-şi continue studiile după liceu. Acum, însă, fără colegiu îţi găseşti doar lucru cu salariu mic. Chiar dacă economia nu e la fel de bună ca mai înainte, trebuie să fii foarte leneş să nu-ţi găseşti de muncă.

Un plus al studiilor din R. Moldova

Sistemul de învăţământ din Moldova este mult mai general, iar cerinţele sunt mai mari. În State,  din contra, se studiază numai strictul necesar. Îmi place că în Moldova studenţii sunt organizaţi în grupe, deci înveţi de la început până la sfârşit cu aceeaşi colegi. În SUA nu există aşa ceva, de aceea te simţi singur şi e mai greu să-ţi faci prieteni noi.

Cheltuielile zilnice

Universitatea mea oferă cazare la un preţ de circa $3000 pe an. Acest preţ este relativ mic, pentru că aceşti bani ţi-ar ajunge numai pe trei luni, de-ai fi să închiriezi un apartament. Nu trăiesc pe teritoriul universităţii, din acest motiv fac 40 de minute pe drum şi cheltui mult pe benzină.

Ce îţi dă faptul că eşti departe de casă

N-am intenţionat să învăţ peste hotare, din contra, a fost un impuls de moment. Am văzut o şansă, i-am dat o încercare şi am reuşit. Faptul că sunt departe de casă m-a făcut să mă maturizez mai repede.

Oceanul la doi paşi

Universitatea se află într-un orăşel mic, unde majoritatea locuitorilor sunt studenţi. Desigur, nu se compară cu un oraş mare cum ar fi Chişinăul, dar faptul că plaja Oceanului Atlantic se află peste drum de casa mea egalează cumva situaţia.

Natalia Sergheev

allfun

Еще Тема